måndag 10 december 2012

Halvvägs!!

Igår gick jag in i vecka 21 och alltså har halva graviditeten passerat :) Tänk vad fort tiden går, nu har jag ungefär 3 månader kvar att jobba innan jag går på mammaledighet, något som kändes väldigt långt bort när jag fick mitt + på stickan!

Jag mår bra och är ganska pigg, lillan sparkar och rör sig mycket därinne, speciellt när jag satt mig i soffan på kvällen för att slappna av! Det är bara magen som har växt, så jag kan ha ganska mycket från min vanliga garderob fortfarande.

Gravid vecka 20 (från blimamma.se)

Bebisen

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

Marie

2 kommentarer:

Hanna sa...

Vad kul att ni gått halvvägs. :-)

Zarah - mamma till två små och matte till mops sa...

Ja det är kanske så :) Han blir 6 månader på söndag :)