torsdag 14 mars 2013

Hallonbladste

Har hört och läst mycket om hallonbladste under graviditeten. Och här är delar av det:

Babycenter.se; Wisty Hoyland är örtmedicinsk läkare och skriver så här:

Det har en toniserande verkan på livmodern och hjälper, om man tar det dagligen under graviditetens sista 6-8 veckor, till att förbereda livmodermuskulaturen inför förlossningen och kan på så sätt göra det lättare att föda barn.

II en studie som gjordes i Sydney, Australia, gav man 192 förstföderskor antingen en tablett med 1,2 g torkade hallonblad eller placebo två gånger per dag från graviditetsvecka 32. Örtpreparatet visade sig inte ha några skadliga effekter på varken mor eller barn och de som tagit hallonbladstabletterna hade ett kortare utdrivningsstadium under förlossningen och en lägre frekvens av instrumentförlossning (19,3 % jämfört med 30,4 % för placebogruppen.). Men man behöver göra mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

Eftersom det har en stimulerande effekt på livmodern, är det mycket viktigt att inte använda hallonblad före graviditetens två sista månader. Börja med en kopp örtté per dag och öka gradvis till max fyra koppar té eller tabletter per dag. Du kan dricka hallonbladsté obehindrat under förlossningen också.

Du kan köpa torkade hallonblad från en välrenommerad försäljare, eller plocka och torka själv. Så här brygger du te på bladen: lägg 25 g torkade hallonblad i en tekanna och häll på 6 dl kokande vatten. Sätt på locket och låt dra i 15 minuter. Om du bara vill göra en kopp, använder du 1 tsk torkad ört till en kopp kokande vatten.

Hallonbladste.se skriver så här:

Ett av de viktigaste och mest kända naturläkemedel att ta under graviditeten är hallonbladste.
Hallonbladste är ett enkelt och naturligt sätt att stödja din kropps förändringar under graviditeten. Det används inte för att starta en förlossning. Däremot ska det hjälpa till att stärka och förbereda livmodern under graviditeten och inför förlossningen och bidra till en snabbare läkning och mindre blödning efter förlossningen.

Hallonbladste innehåller Oxytocin, ett hormon, som frisätts naturligt i kroppen vid beröring. Det har en lugnande och avslappnande effekt på kroppen och motverkar stress.
Vårt hallonbladste från Yogi Tea innehåller också uppfriskande spearmint, samt pepparmint och anis, som används mot mindre magbesvär och illamående. Det innehåller även maskros för att upprätthålla en god vattenbalans i kroppen och nässelblad för att öka din energi under graviditeten.
De nyttiga vitaminer och mineraler som finns i röda hallonblad är:

- C-vitamin (hög koncentration)

- E-vitamin

- Kalcium och järn

- Mangan och magnesium

- Vitamin A

- Vitamin B-komplex

- Många mineralämnen inklusive fosfor och kalium

Hur hallonbladste hjälper mamma och barn
Ökat vitamin A intag kan stärka immunförsvaret samt underlätta till en frisk hud och skelettutveckling för barnet.
E-vitamin hjälper till att främja en bättre omsättning i mamman vars blodvolymen ökar dramatiskt under graviditeten. En ökad tillgänglighet av kalcium är nödvändigt för att kontrollera nervreaktion på smärta vid förlossning och i att bistå skelettutvecklingen i barnet.
Förekomsten av det s.k., fragrine, låter livmodermusklerna arbeta mera kraftfullt och effektivt under förlossningen.
Det höga vitamin-och mineralinnehåll hjälper till att ersätta dem som går förlorade genom blodförlusten i förlossningen.
De s.k. alkaloider som finns i hallonbladste ger ett stöd till livmodern efter förlossningen för att gå tillbaka till sin vanliga storlek.
Underlättar graviditetsillamående
Minskar smärta under förlossningen och efter födseln.
Hjälper till i produktionen för en riklig bröstmjölk.

Hur mycket ska jag dricka?
För att den gravida inte ska riskera ett för tidigt förlossningsarbete bör man inte använda hallonbladste förrän vecka 35. Rekommendationen är att man börjar med 1-2 koppar per dag och sedan ökar mängden successivt.
Effekten av hallonbladste är individuellt så rådgör gärna med din barnmorska/läkare om vad som känns bekvämt för dig.

Det låter väl bra? Jag har köpt mig ett paket i alla fall, det kan ju inte skada att testa! Någon som har erfarenhet av det?

1 kommentar:

Josefine sa...

Jag har aldrig hört om detta, men det låter intressant. Kanske kan vara något om några veckor :) Trevlig helg!